Ce e Hawaii, filmul cu români din comunism care visează la Occident

de: Bianca Prangate
31 10. 2017

Filmul Hawaii promite acțiune, iubire și foarte mulți bani. Pe lângă viața în comunism, mica șpagă cu săpun Fa și un taxi roșu Dacia 1310. 

Acțiunea se desfășoară în România, în anul 1988, o vreme când era dificil să ajungi în posesia unei moșteniri lăsate de o persoană în altă țară. Andrei, un taximetrist, află că a moștenit echivalentul a 3 milioane de dolari de la un unchi din Hawaii. Problemele apar când Andrei se lovește de realitatea regimului comunist. Nu poate să plece legal din țară peste graniță pentru a-și primi moștenirea, iar banii nu pot fi trimiși în țară fără ca aceștia să devină proprietatea statului român.

Taximetristul trebuie să găsească o soluție de a intra în posesia banilor, chiar dacă asta ar implica mijloace neortodoxe. Filmul este plin de acțiune, vizează nesupunerea civică și consecințele ei și descrie vigilența securiștilor. Cei care au prins acele vremuri ar putea încerca nițică nostalgie, dacă sunt suficient de bătrâni. E interesantă secvența în care personajul principal e la americani – ambasadă sau consulat – și i se pun în față cafea și Cola „adevărate“, asta pentru că în comunism aveai Pepsi și ceva ce mulți și-ar fi dorit să fie cafea.

În regia lui Jesús del Cerro, Hawaii arată drama încercării de a ajunge la o moștenire de trei milioane de dolari într-un timp în care un singur dolar deținut îți putea periclita libertatea pentru tot restul vieții. Distribuția îl are în centru pe Dragoș Bucur, alături de Constantin Cojocaru, Rodica Lazăr și Gheorghe Ifrim. Personajul feminin central este adus la viață de Cristina Flutur, care a câștigat în 2013 premiul de interpretare feminină la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

Hawaii urmează să apară pe marile ecrane pe 17 noiembrie 2017. Deocamdată, din trailer cel puțin, se anunță interesant. Rămâne de văzut dacă și în acest film ciorba e prezentă, dacă securiștii și comuniștii sunt mai blânzi decât în realitate și ce fire de nostalgie au fost introduse.